Zin in … IDP 2018? De inschrijvingen starten op 30 november 2017

05 december 2017

Nemen jouw leerlingen ook dit schooljaar deel aan onze interdiocesane proeven (IDP)? Je kunt hen al vanaf donderdag 30 november 2017 inschrijven. Dat doe je in onze toetsomgeving. We bezorgen je het stappenplan ‘Hoe schrijf ik in voor IDP?’ dat je door de inschrijvingsmodule loodst. Je vindt de laatste versie steeds terug in de toetsomgeving onder Materiaal > ‘Hoe schrijf ik in voor IDP?’. Zodra je inschrijving in orde is, ontvangen de directeur, de ICT-coördinator en de klasleerkracht(en) een bevestigingsmail.

Kijk je ook de e-mailadressen van de teamleden die meewerken aan IDP na? Ook dat doe je in de toetsomgeving (‘Schoolgegevens beheren’). Zo zijn we er zeker van dat onze e-mails bij de juiste mensen terechtkomen.

De inschrijvingen worden afgesloten op woensdag 31 januari 2018. Deelnemen aan IDP4 en IDP6 is vanaf dit schooljaar gratis voor alle scholen die lid zijn van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Voor scholen die niet tot Katholiek Onderwijs Vlaanderen behoren, kost deelnemen aan IDP 3,50 euro inclusief btw per leerling.  Je zorgt zelf voor de nodige afdrukken van de bronnenfolders (in kleur) en van de vragenboekjes (voor IDP6 bij deelname op papier). Je vindt de data waarop de proeven dit schooljaar plaatsvinden, ook terug op de IDP-website.

Geïntegreerde observatieopdracht

Nam je met jouw leerlingen in het verleden al deel aan de observatieopdracht? Fijn! Ook dit schooljaar voorzien we zo’n opdracht. We ontwikkelden een opdracht voor de leerlingen van het vierde jaar en een opdracht voor de zesdeklassers!

We kozen voor een geïntegreerde observatieopdracht. Op die manier kun je al eens proeven van het nieuwe leerplanconcept Zin in leren! Zin in leven!. Het nieuwe leerplan legt de klemtoon op de samenhang tussen verschillende ontwikkelvelden en nodigt uit om cultuur- en persoonsgebonden ontwikkelvelden en -thema’s met elkaar te verbinden. Dat is precies wat we beogen met de observatieopdracht. In die opdracht zetten we in op brede evaluatie binnen een betekenisvolle context.

De observatieopdracht staat online vanaf donderdag 1 februari 2018 tot en met het einde van de proef. Je hebt dus zeker voldoende tijd om de opdracht in je klas uit te voeren.

Zeggen termen als ‘ontwikkelvelden’ en ‘ontwikkelthema’s’ je nog niet veel en heb je zin om er meer over te weten te komen? Neem dan zeker eens een kijkje op de ZillSite of de themapagina van Zin in leren! Zin in leven!. Je vindt er heel wat achtergrondinformatie bij het nieuwe leerplanconcept, zoals de leerplanbrochure, het ordeningskader en artikels.

Heb je nog vragen? Onze helpdesk helpt je graag verder:

  • Via e-mail: idp [at] katholiekonderwijs.vlaanderen
  • Telefonisch:
    • Kristien Vranken:  02 507 06 61
    • Frank Voet: 02 507 08 61
    • Gert Pennings: 02 507 06 66